Josefin Vallenå, från Umeå, är förevigad på järntronen från ”Game of thrones” . Hon hittade tronen i Kirunas fjällvärld. Foto: Privat

Hon hittade Game of thrones-tron i Björkliden: ”Jättecoolt”

Uppdaterad
Publicerad

Järntronen från ”Game of thrones” har under torsdagen hittats i Kirunafjällen i närheten av Björkliden.

– Fantastiskt roligt och jättecoolt att just jag och min sambo hittade den, säger Josefin Vallenå från Umeå, som nu tagit plats på tronen.

Den 14 april är det premiär för sista säsongen av den omåttligt populära serien ”Game of thrones.” Produktionsbolaget har lyckats skapa ett jätteintresse bland fans över hela världen.

På nätet har Game of thrones officiella konton startat en utmaning där folk ska hitta olika varianter av Järntronen utplacerade i naturen. På sociala medier har följarna kunnat hitta ledtrådar och se långa videos av tronen i vintrig fjällmiljö.

”Jag gick igång direkt”

–  Jag gick igång direkt. Jag älskar serien och att lägga pussel och tog det som en rolig utmaning. När jag på bilderna tyckte mig se delar av Lapporten och norrsken så tänkte jag att jag kanske visste var det var. Jag insåg att det skulle bli en lång bilresa men lyckades övertala min sambo att hänga med, berättar Josefin Vallenå.

Det har varit ett dygn av lite sömn för henne och sambon Linus Forsgren i jakten på tronen.

– När vi åkte var det mycket osäkert om vi skulle hitta den, så det är en härlig känsla att vi gjorde det, säger hon när vi når henne i bilen på väg hem från äventyret.

Började söka tre på natten

Paret gav sig iväg upp mot Kirunafjällen på onsdag eftermiddag, och när de var framme halv tre på natten så satte de igång direkt.

– Men det var svårt att hitta i mörkret så vi lade oss att sova några timmar innan vi fortsatte klockan åtta på morgonen.

Sökandet pågick till ungefär klockan sexton på torsdagseftermiddagen.

– Vi gick en hel del... Det var en fantastisk känsla när jag kom upp för ett krön och såg tronen. Jag var först att upptäcka den och ropade på Linus, berättar Josefin Vallenå.

Fick erkännande från bolaget

Efter att ha lagt ut bilder på sig själv sittandes på tronen fick hon ta hem en krona som utmärkelse, och hon har fått ett erkännande av det amerikanska tv-bolaget och Games of thrones på sociala medier.

– Jag fortsätter gärna att tävla men tror att nästa krona är i en annan del av världen och då kanske inte resebudgeten håller. Jag är jättenöjd med en krona, säger Josefin Valllenå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.