Nu åtalas en 20-åring som är utpekad som en av frontfigurerna i det kriminella gäng i Luleå som misstänks för flera brott. Foto: JOHAN NILSSON/TT/SVT

Frontfigur i kriminellt gäng döms till skyddstillsyn

Publicerad

En man i 20-års åldern och huvudman i en liga med förgreningar till Porsön i Luleå dömdes idag till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han döms för stöld, olaga hot, flera fall av häleri, skadegörelse, hot mot tjänsteman och flera fall av narkotikabrott.

Ytterligare en man i 20-års åldern hemmahörande i Linköping döms för stöld, häleri och skadegörelse och en man i 30-års åldern från Luleå döms för brott mot knivlagen och olovlig körning.

När det gäller påföljden för huvudmannen menar tingsrätten att brotten han döms för har så långa straffvärden att det inte finns skäl att döma honom till fängelse.

Människorov och rån

Inte heller det faktum att huvudmannen 2015 dömdes för människorov, mindre grovt brott, rån och rånförsök är skäl till att döma honom till fängelse.  Orsaken till det är att huvudmannen var 17 år när brotten begicks och att det med hänsyn till  hans ålder då och nu anses brotten ligga förhållandevis långt tillbaka i tiden.

Tingsrätten skriver i domen att det inte framstår som rimligt att lägga de tidigare brotten till grund för ett fängelsestraff.

Även 20-åringen från Linköping döms till skyddstillsyn eftersom de brott han döms för inte har fängelse som normalstraff.

Den tredje åtalade i ligan dömdes i somras till tre månaders fängelse för misshandel och olovlig körning. Domen har ännu inte vunnit laga kraft och tingsrätten anser att den tidigare fängelsedomen också kan avse de nu aktuella brotten olovlig körning och brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.