Geir: ”Jag hade ripa att äta”

Uppdaterad
Publicerad

En hundpatrull hittade i dag jägaren som varit vilse i Kirunafjällen sedan i lördags. Till SVT Nyheter Norrbotten säger han att det inte gått någon nöd på honom.

Vi träffar Geir Liabö, 66-årig ripjägare från Dröbak i Norge, på helikopterbasen i Kurravaara dit han skjutsas av en de helikoptrar som sökt honom. Han har precis tagit en bastu.

Det var i dag mitt på dagens om en hundförare med hund hittade honom. Han hade då varit vilse på fjället i tre dygn. Han är i god form både fysiskt och psykiskt.

Försvunnen jägare i Kiruna

– Jag mår bra. Jag har haft ripa att äta och så har jag kunnat göra upp eld så att jag har hållit värmen på nätterna, säger Geir Liabö till SVT Nyheter Norrbotten.

Struntar i vård – tar en bastu

Det var hans kamrat som anmälde honom försvunnen när han inte dök upp vid tältet som avtalat på lördagskvällen. Sedan dess har fjällräddare, hemvärnet, helikoptrar och hundförare sökt 66-åringen i den snåriga terrängen runt sjön Muosujärvi.

Geir Liabö berättar att han har försökt orientera sig, men inte kunnat hitta tillbaka.

Nu när han är åter till civilisationen ser han ingen anledning att uppsöka sjukvård utan valde i stället att ta en bastu i Kurravaara.

– Det har inte varit några problem över huvud taget. Jag har varit varit med på ripjakt i flera år och vet vad man ska göra i en nödsituation, säger Geir Liabö till SVT Nyheter Norrbotten.

– Nu ska jag åka hem till Norge och fortsätta jaga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen jägare i Kiruna

Mer i ämnet