Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, svara på kommunalrådets kritik mot myndigheten i klippet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Generaldirektören om utvisningarna i Boden: ”Alla myndigheter är stelbenta”

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningarna i Boden har väckt stor debatt. Migrationsverkets generaldirektör, Mikael Ribbenvik, var under onsdagen på besök i kommunen där han svarade på kritiken.

– Alla myndigheter är stelbenta och byråkratiska, tack och lov.

Det var i slutet av april som Haifa Bamehriz Henriksson utvisades efter sju år i Sverige. Strax därefter kom beskedet att sju anställda vid äldreomsorgen i Harads kommer att utvisas före sommaren.

– Jag kan såklart inte de enskilda ärendena, men detta är en otroligt viktig fråga. Det finns ett stort behov av arbetskraft, speciellt här uppe i norr – men om man gör fel i regelverket är det tyvärr, i vår lagstiftning, arbetstagaren som får den största konsekvensen och inte får förlängt tillstånd.

– Även om det är en arbetsgivare som gjort fel, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket.

Beslut kan överklagas till domstol

Han uppger att det i alla myndigheter finns utrymme för utvecklingspotential – så länge de inte bryter mot lagen.

– En myndighet kan också göra fel, det är därför alla beslut kan överklagas till domstol. Men tyvärr stannar kritiken ofta vid Migrationsverket, även när domstolen fastställt att ”så här är det”.

”Alla myndigheter är stelbenta”

Bodens kommunalråd, Claes Nordmark, är en av de som riktat kritik mot Migrationsverket. Han menar att de motarbetar kommunens utveckling i den stora industriomställningen och att myndigheten är för stelbent.

I klippet ovan hör du generaldirektören svara på kommunalrådets kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.