Det har än så länge inte kommit några beslut om restriktioner för skidanläggningarna. Foto: SVT

Skidanläggningarna kan stängas – ödesbesked på tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det pågått stora diskussioner kring fjällanläggningar – och om man bör besöka dem – i och med coronaviruset. På tisdag eftermiddag kommer besked om råd och anvisningar kring landets fjällanläggningar.

Under måndagen har myndigheter och näringsidkare suttit i möten för att samtala om hur man ska göra med Sveriges fjällanläggningar. Från början var planen att det skulle komma ett besked i dag, men på en presskonferens vid 14.00-tiden på måndagen berättade Anders Tegnell, statsepidemiolog, att man skjuter på beskedet till tisdag eftermiddag.

Vissa skidanläggningar har dock redan fattat en del åtgärder.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi har slutat med after ski på båda våra anläggningar, vi har också slutat med buffé och har take away för alla våra gäster i stugor och lägenheter, säger Christophe Risenius, marknadschef på Lapland Resort.

Få skidåkare i blåsigt Björkliden

På måndag var SVT Nyheter Norrbotten på plats i Björkliden. De stora lifterna höll stängt på grund av hård vind. Men trots detta fanns det ändå några åkare som trotsade väder och virus. Sofia Kero Åkerman och Niklas Åkerman från Pajala var två skidåkare som tänkte att det går fint att vistas i backarna när det är så gott som tomt.

Region Norrbotten uppmanar dock alla att hjälpa till att minska smittspridningen och undvika onödiga resor till tillexempel storstäder, fjällanläggningar och semestermål där många människor samlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet