Tåg på Kaunis Irons omlastningscentral i Pitkäjärvi. Foto: Arkivbild SVT

Lok kolliderade på bangård

Uppdaterad
Publicerad

Två lok har kolliderat på Kaunis Irons omlastningscentral i Pitkäjärvi. Tågtrafiken står nu stilla i väntan på reparationer.

En olycka med två godståg inträffade vid tiotiden på fredagsförmiddagen vid Kaunis Irons omlastningsterminal i Pitkäjärvi. Två lok kolliderade i låg hastighet i samband med växling inne på bangården.

– Det var en miss under en växlingsrörelse. Ett växlingslok skulle flytta på ett antal vagnar och ett linjelok stod på samma spår. Växlingsloket trycke då ut linjeloket över bocken så att det spårade ur, säger Andreas Lantto, logistikchef på Kaunis Iron.

Godsavgångar ställs in

Tågtrafiken står nu stilla på bangården i väntan på reparation av spåret.

– För närvarande står trafiken stilla på bangården, men vi siktar på att komma igång redan tidigt nästa vecka. Men den avgång som skulle ha gått imorgon lördag ställs in så får vi och se hur det bli med avgången på måndag morgon, säger Andreas Lantto.

Påverkar inte produktionen

Hur påverkar det här er produktion?

– Inte nämvärt. Vi är ju i en uppstartsfas och inte i full produktion. Vår första utskeppning av malm från Narvik är planerad till månadskiftet september-oktober. Som det ser ut nu kommer det här inte att påverka den utskeppningen alls, säger Andreas Lantto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.