Foto: SVT

Anmälde diskriminering – kommunen betalar 15 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Görel Parffa anmälde att hon blivit diskriminerad av sin arbetsgivare, Jokkmokks kommun.

Görel Parffa jobbade som undersköterska inom äldreomsorgen på en avdelning i Jokkmokks kommun med samisk profilering. När boendet sökte personal till en annan avdelning beskriver hon att hennes kollegor fick frågan om att byta avdelning. Frågan kom däremot aldrig till henne. Anledningen ska, enligt henne, varit att hon är same.

Tvisteförhandling

Undersköterskan tog kontakt med sitt fackförbund. I januari i år hölls en central tvisteförhandling angående påstådd diskriminering och kollektivavtalsbrott, där parterna Svenska kommunalarbetareförbundet och Sveriges kommuner och regioner enades om att rekommendera Jokkmokks kommun att betala Görel Parffa ett belopp om 15 000 kronor.

Undersköterskan är glad att hon tog steget och anmälde.

– Jag ville göra det för andra. Jag tänker att det kommer ju folk efter mig och då kanske det kan underlätta för någon.

”Skäligt att betala ut en ersättning”

Ida Åstot, verksamhetschef för vård- och omsorgsboenden i Jokkmokks kommun, understryker att Jokkmokks kommun inte blivit fälld för diskriminering.

– Däremot anser kommunen att vi brustit så pass i kommunikationen med medarbetaren att det är skäligt att betala ut en ersättning.

Verksamhetschefen vill inte gå in närmare på det enskilda ärendet men menar att man från kommunens sida ser allvarligt på situationen.

– Alla enheter och avdelningar inom Jokkmokks kommun arbetar ju för att allas lika värde och att alla ska behandlas på likartat sätt, oavsett etnicitet, sexuell läggning, religion eller kön, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.