Gott om sork i år

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett bra år för sorken. Men även om rovdjuren är glada för det så kan de små liven vålla stora bekymmer för oss människor. Och frågan är vad var och en kan göra för att slippa de objudna små gästerna?

Den milda temperaturen och den stora mängden snö som kom i vintras har bidragit till att det nu är gott om gnagare i länet och då framförallt sork.

Men med det ökande antalet djur så ökar även riskerna för oss människor. Speciellt då de små liven kan bära på sjukdomar som sorkpest och sorkfeber.

43 fall av sorkfeber

Bara i år har Smittskyddsinstitutet fått in rapporter på 43 fall av sorkfeber i Norrbotten och det är en ökning med 10 procent jämfört med samma tid ifjol.

Men det är inte bara smittan som är farlig, det är även en risk för hushållen. För om de små gnagarna inte tas hand om så kan de orsaka bekymmer för hushållen och det kan kosta tusentals kronor.

Kenneth Nordström som är gruppchef skadedjur hos Anticimex säger att problemet är att gnagarna gör sina gångsystem precis under rotsystemet på gräsmattor, åkrar och ängar och att det i sin tur kan innebära problem för till exempel hästägare eftersom hästen kan trampa ner i hålen och bryta benen.

-Hos den vanliga villaägaren i trädgården så gräver sorkarna sönder gräsmattor, äter upp växtlighet, lökar och häckar.

Slagfällor på en gång

Och Nordström säger att det gäller att så fort man ser att det finns tecken på sork så ska man börja jobba med slagfällor. Dessutom ska man inspektera tomten och se vad man kan göra för att förebygga skador.

-Man ska hålla kortklippt och väl rensat på tomten eller helt enkelt rent och snyggt då är man väl förberedd.

Reporter Kenny Johansson

kenny.johansson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.