Gränshandeln startar i Abisko igen

Publicerad

I höstas stängde mataffären i Abisko och därmed var en epok med gränshandel i byn slut. Men till påskhelgen öppnas en ny gränshandel i byn. Det finns även planer på ett större köpcenter som riktar sig mot norrmännen

Det har bedrivits gränshandel i Abisko i över 30 år med olika aktörer. När Coop stängde mataffären i Abisko i höstas var en lång epok med gränshandel slut.

Just  nu pågår förberedelser att öppna gränshandeln igen. Till påskhelgen öppnar en ny matbutik i Abisko.

– Vi satsar på gränshandel, ska man driva en butik i Abisko så måste man satsa mot gränshandel. Det finns inte underlag för en byabutik, säger Alexander Hjelm Åslin, butikschef.

”Vi tror på Abisko”

Det är Orvelin-gruppen som satsar i Abisko. Koncernen driver sedan tidigare gränshandel mot Norge i bland annat Bohuslän och Värmland.

– Vi tror på Abisko, vi ser potential. Det här ett steg i en långsiktig lösning för gränshandeln i Abisko, säger Alexander Hjelm Åslin.

Men det är inte bara våra grannar i väster som kommer att handla i Abisko igen. Byborna har varit utan mataffär sedan i höstas, så den nya butiken är mycket välkommen.

– Det är jättebra att någon satsar så att byn inte överges helt och hållet. Det är viktigt både för byn och för turistnäringen, säger Jesper Lindström, boende i Abisko.

”Viktigt med matbutik”

– Det är oerhört viktigt att det finns en matbutik i Abisko. Vi turistentreprenörer konkurrerar med platser i Finland och Norge. Det är naturligtvis viktigt att en turist som kommer till en plats kan handla där, säger turistentreprenören Chad Blakley.

Butikschefen Alexander Hjelm Åslin som är mitt i arbetet för att öppna affären till påsk säger att det kommer fler satsningar i Abisko, när det gäller gränshandel.

– Det kommer inte att stanna vid den här utbyggnaden. Det finns planer på ett köpcenter så det kommer mer i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer