Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan bli gratis mensskydd på Luleå kommuns skolor och arbetsplatser. – Men vi har inte tagit ställning till om det är ett bra eller ett dåligt förslag, säger Peder Lundkvist (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Micke Nyberg/SVT

Gratis mensskydd på väg att införas i Luleå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun är på väg att införa gratis mensskydd i skolor och på kommunala arbetsplatser efter ett förslag från Miljöpartiet. Men det handlar om en mångmiljonkostnad när kommunala toaletter ska utrustas med mer än tusen speciella  automater för tamponger.

Det är miljöpartisterna och fullmäktigheledamöterna Paulina Koskenniemi och Lothar Bellgardt som lagt fram förslaget om gratis mensskydd i kommunens skolor och arbetsplatser.

”Mens är fortfarande tabu”

”Det är fortfarande ett stort tabu för många att prata om mens. Att mensskydd blir en mer vanlig syn i skolor och på arbetsplatser kan motverka detta tabu. Dessutom hjälper det dem som har en lägre inkomst och som måste spendera en del av inkomsten på mensskydd.” skriver miljöpartisterna som också krävde att kostnaderna skulle utredas och det är gjort nu.

Stadsbyggnadsförvaltningen, som ansvarar för driften av 2 551 kommunala toaletter, har räknat på kostnaden för 1 027 automater för mensskydd.

Kostar mångmiljonbelopp

Första året blir kostnaden 8,3 miljoner kronor för tamponger och bindor och sedan handlar det om nästan fyra miljoner kronor per år.

På torsdagen godkände stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott kostnadsutredningen.

– Vi tycker att den är okej och att den kan gå vidare till fullmäktige efter nämndens möte. Vi har inte tagit ställning till om det är ett bra eller ett dåligt förslag, utan det är upp till de olika förvaltningarna att bestämma om de vill ta den här kostnaden, säger Peder Lundkvist (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.