Gratis mensskydd för alla kvinnor i Sverige? Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) säger att man ”absolut inte ska utesluta det”. Foto: Regeringskansliet/TT Bild

Så säger jämställdhetsministern om gratis mensskydd i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Skottland har gått i bräschen och beslutat om gratis mensskydd till alla kvinnor. Men i Sverige har vi en bit kvar – även om jämställdhetsministern medger att det är en fråga om just jämställdhet.

Åsa Lindhagen (MP) vill inte lova att det kommer att finnas gratis mensskydd i Sverige i framtiden, på samma sätt som Skottland har beslutat, men stänger inte dörren.

– Det tycker jag absolut inte att man ska utesluta. Det här är helt klart något som påverkar kvinnors ekonomi och hälsa på ett sätt som inte män påverkas, säger hon. Jag tycker man alltid ska vara öppen för hur andra länder ser på den här frågan.

En fråga om kvinnors hälsa

En bra start är att prata mer om mens menar hon och inte bara hur mycket det kan kosta med mensskydd.

– Generellt vet vi att vi har rätt så mycket att jobba med för att uppnå jämställd hälsa i Sverige. Vi vet ju att kvinnors hälsa har prioriterats ner och mens är ju något som påverkar just många kvinnors hälsa.

Hög skatt på mensskydd

Idag har Sverige ett av världens största skattepåslag på mensskydd, 25 procent, jämfört med andra länder som Frankrike som har 6 procent moms på varorna. Kanske ett första steg kan vara att minska momsen?

– Det är en fråga man skulle kunna vara öppen för, menar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Det handlar ju om något som inte går att välja bort och som de allra flesta kvinnor behöver.

Hur mycket det kostar att ha mens beror på flera faktorer: När den startar, när den slutar, hur många år man har mens, hur mycket man blöder och vilka mensskydd som finns tillgängliga.

Om man tar ett exempel med en flicka som får sin första mens när hon är 12, vilket är vanligt idag och sedan har mens i 40 år framöver håller man sig till ett genomsnitt enligt 1177.se.

Ett paket bindor som går att köpa i en vanlig mataffär innehåller ca 10-16 bindor och kostar ca 25 kronor. Lägg sedan till ett paket tamponger för samma summa och samma innehåll.

Vi räknar med ett styckpris på 2 kr.

Vi räknar också med att mensen pågår i 4 dagar och kräver 5 byten per dygn:

4 x 4 x 5 = 80 kronor/månad

80 x 12 x 40 = 38 400 på en livstid

Till detta får man lägga kostnader för att tvätta extra, värktabletter, eventuell frånvaro från arbete och skola och för att ha olika mensskydd hemma för olika faser av mensen. Och än en gång – det är stor variation i både priser i butik och hur ofta man får mens eller behöver byta skydd.

Det finns uträkningar på att den som hamnar i taket slutar på 70 000 kronor på en livstid.

Ett sätt att få ner kostnaden kan vara att använda t ex menskopp.

Mensskydd i världen

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd . Jo faktiskt. Parlamentet röstade i februari 2020 igenom att alla landets kvinnor ska få gratis bindor och tamponger. Förslaget lades fram 2017.

I Storbritannien delas det från 2019 ut gratis mensskydd på grundskolorna. Beslutet togs efter varningar om att flickor som inte hade råd med mensskydd inte kom till skolan.

I delstaten New York får hemlösa kvinnor och kvinnor på fängelser sedan ett par år gratis skydd.

Förslag och beslut i Sverige

Frågan har varit på tapeten även i Sverige. 2004 motionerade Gudrun Schyman om gratis mensskydd. Den bordlades nio dagar efter att den lades fram.

2018 lanserad Vänsterpartiet att man ville satsa på gratis mensskydd för kvinnor under 20 år. Enligt förslaget skulle det kosta 300 miljoner. Hittills har det inte blivit något med det.

Lokalt har det motionerats av olika partier om gratis bindor och tampongerregion. I bland annat Uppsala motionerades det 2019 om gratis mensskydd men motionen avslogs. Det fick en grupp ungdomar att driva frågan vidare.

Frågan om gratis mensskydd har dykt upp i flera kommuner som Huddinge, Österåker, Kalmar, Karlstad, Tierp, Malmö, Nynäshamn, Norrköping och Jönköping. I de flesta fall handlar det om att det ska finnas gratis skydd på toaletter på kommunala skolor eller inte. I vissa kommuner går det igenom – i andra inte.

Stockholmskommunerna Österåker och Åkersberga är några som delar ut gratis mensskydd på de kommunala skolorna. I Norrköping finns det på Hagagymnasiet.

Upprop och kampanjer

Uppropet Mensa utan moms vill att den 25% momsen på mensskydd sänks eller tas bort. I länder som Frankrike och Storbritannien är den betydligt lägre.

Rädda Barnens ungdomsförbund menar att gratis mensskydd borde vara en självklarhet enligt barnkonventionens 24:e artikel som säger att det är staternas ansvar att se till att inget barn går utan tillgång till hälso- och sjukvård.

FN har bestämt att 28 maj är den internationella mensdagen. Dels för att sätta fokus på frågan om bristen på mensskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.