Det är när man som mest behöver den som Amanda Mattsson och Lova Svensson vill att deras automat ska finnas på plats. Foto: Fredrik Sandberg TT / Åsa Svennebäck SVT

Glöm menspaniken – deras uppfinning hjälper när nöden är som störst

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Mattsson och Lova Svensson var förvånade över att den inte redan fanns när de startade sin verksamhet för två år sedan. Nu är det istället många som intresserar sig för deras produkt: en automat med gratis mensskydd för användarna.

Kvinnor får mens var 28:e dag, så står det i böckerna. Den halvan av befolkningen som har mens vet att den istället har en tendens att dyka upp både tidigare och senare och framförallt när man absolut inte har räknat med den.

Berör halva befolkningen

Amanda Mattsson och Lova Svensson har också varit med om det och när det startade sitt UF-företag på gymnasiet för två år sedan var det för att lösa ett både jobbigt och tabubelagt problem.

– Vi tycker att det ska finnas mensskydd på platser som skolor och arbetsplatser likväl som det finns tvål och toalettpapper, menar Amanda Mattsson. Det berör halva befolkningen och ska vara en självklarhet.

Två skolor har nappat

Idag tillverkar deras företag period pack automater som innehåller tamponger i två storlekar och som är gratis för den som behöver ta en. Två skolor, en i Örebro och en i Malmö, har nappat på idén och kommer att sätta upp automater.

En tidsfördröjning gör att det inte bara är att tömma hela automaten på en gång.

– Kostnaden för automaten och påfyllning ligger på företaget eller skolan som köper in den, förklarar Lova Svensson. De flesta vi kontaktar tycker att det är självklart att betala. De har bara inte tänkt på att behovet funnits.

Mensskydd engagerar – då och nu

Mensskydd i världen

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd . Jo faktiskt. Parlamentet röstade i februari 2020 igenom att alla landets kvinnor ska få gratis bindor och tamponger. Förslaget lades fram 2017.

I Storbritannien delas det från 2019 ut gratis mensskydd på grundskolorna. Beslutet togs efter varningar om att flickor som inte hade råd med mensskydd inte kom till skolan.

I delstaten New York får hemlösa kvinnor och kvinnor på fängelser sedan ett par år gratis skydd.

Förslag och beslut i Sverige

Frågan har varit på tapeten även i Sverige. 2004 motionerade Gudrun Schyman om gratis mensskydd. Den bordlades nio dagar efter att den lades fram.

2018 lanserad Vänsterpartiet att man ville satsa på gratis mensskydd för kvinnor under 20 år. Enligt förslaget skulle det kosta 300 miljoner. Hittills har det inte blivit något med det.

Lokalt har det motionerats av olika partier om gratis bindor och tampongerregion. I bland annat Uppsala motionerades det 2019 om gratis mensskydd men motionen avslogs. Det fick en grupp ungdomar att driva frågan vidare.

Frågan om gratis mensskydd har dykt upp i flera kommuner som Huddinge, Österåker, Kalmar, Karlstad, Tierp, Malmö, Nynäshamn, Norrköping och Jönköping. I de flesta fall handlar det om att det ska finnas gratis skydd på toaletter på kommunala skolor eller inte. I vissa kommuner går det igenom – i andra inte.

Stockholmskommunerna Österåker och Åkersberga är några som delar ut gratis mensskydd på de kommunala skolorna. I Norrköping finns det på Hagagymnasiet.

Upprop och kampanjer

Uppropet Mensa utan moms vill att den 25% momsen på mensskydd sänks eller tas bort. I länder som Frankrike och Storbritannien är den betydligt lägre.

Rädda Barnens ungdomsförbund menar att gratis mensskydd borde vara en självklarhet enligt barnkonventionens 24:e artikel som säger att det är staternas ansvar att se till att inget barn går utan tillgång till hälso- och sjukvård.

FN har bestämt att 28 maj är den internationella mensdagen. Dels för att sätta fokus på frågan om bristen på mensskydd.

Räkna med mens

Hur mycket det kostar att ha mens beror på flera faktorer: När den startar, när den slutar, hur många år man har mens, hur mycket man blöder och vilka mensskydd som finns tillgängliga.

Om man tar ett exempel med en flicka som får sin första mens när hon är 12, vilket är vanligt idag och sedan har mens i 40 år framöver håller man sig till ett genomsnitt enligt 1177.se.

Ett paket bindor som går att köpa i en vanlig mataffär innehåller ca 10-16 bindor och kostar ca 25 kronor. Lägg sedan till ett paket tamponger för samma summa och samma innehåll.

Vi räknar med ett styckpris på 2 kr.

Vi räknar också med att mensen pågår i 4 dagar och kräver 5 byten per dygn:

4 x 4 x 5 = 80 kronor/månad

80 x 12 x 40 = 38 400 på en livstid

Till detta får man lägga kostnader för att tvätta extra, värktabletter, eventuell frånvaro från arbete och skola och för att ha olika mensskydd hemma för olika faser av mensen. Och än en gång – det är stor variation i både priser i butik och hur ofta man får mens eller behöver byta skydd.

Det finns uträkningar på att den som hamnar i taket slutar på 70 000 kronor på en livstid.

Ett sätt att få ner kostnaden kan vara att använda t ex menskopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.