De kräver gratis mensskydd för unga tjejer

Publicerad

Ska ungdomar få tillgång till gratis mensskydd i Uppsala? Regionen sade i våras nej, men nu driver en grupp ungdomar frågan för att åter lyfta den på den politiska agendan.

– Per år betalar unga tjejer 500 till 1500 kronor bara på mensskydd. Det är väldigt mycket pengar, säger Wilma Sjöberg.

Hon och tre andra ungdomar arbetar nu, genom Barnombudet i Uppsala län, för att det ska finnas gratis mensskydd till alla tjejer under tjugo år på ungdomsmottagningarna i Uppsala. Arbetet är en del av ett sommarjobb hos Barnombudet i Uppsala län.

– Det är en klassfråga och en jämställdhetsfråga, sett till kostnaden och att kvinnor inte väljer att ha mens, säger Elsa Ekelund.

Regionen har sagt nej

I april röstade Regionfullmäktige nej till att testa att erbjuda gratis mensskydd på ungdomsmottagningarna.

Ett av huvudargumenten som lyftes mot förslaget var att ungdomsmottagningarna inte är geografiskt begränsade. Ungdomar skulle alltså kunna resa till Uppsala för att hämta mensskydd, vilket gör kostnaden svårberäknad, menar Regionstyrelsen. Regionfullmäktige valde att gå på deras linje och motionen avslogs.

Wilma Sjöberg och de andra är skeptiska till resonemanget.

– Om någon har så mycket pengar att de kan resa till Uppsala av den anledningen, så tycker de nog att det är bekvämare att handla mensskydd i sin egen affär, säger Wilma Sjöberg.

Österåker valde en annan väg

Österåker kommun har valt att införa gratis mensskydd. Det är en del av kommunens satsning på ungdomars psykiska och fysiska hälsa.

– Även Storbritannien och staden New York har gratis mensskydd, säger Mansour Yavari. 

I Storbritannien erbjuds gratis menskydd till elever i grundskolan, ett beslut som togs tidigare i år och kommer böja gälla 2020. Nu hoppas ungdomarna att Uppsala kommun ska ändra sitt beslut.

– Det skulle ge Uppsala kommun en ledande roll i utvecklingen av ungas hälsa, säger Wilma Sjöberg.

Just nu driver de igenom en namninsamling som ska sedan ska presenteras för kommunens politiker. De berättar att de än så länge har fått in drygt 300 namnunderskrifter.

Så röstade Regionen i frågan

Visa

Vänsterpartiet föreslog i en motion att Region Uppsala ska starta en försöksverksamhet med kostnasfria mensskydd till unga tjejer upp till och med 20 år. De fick stöd av Socialdemokraterna. Övriga partier röstade emot förslaget. En miljöpartist avstod från att rösta.

Regionstyrelsen rekommenderade regionrådet att avslå motionen.

Resultat:

Att motionen skulle avslås: 41
För motionen: 27
27 Avstod: 1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer