Mensskydden ska finnas att hämta på ungdomsmottagningen och på två gymnasieskolor. Foto: SVT Arkiv

Gratis mensskydd till unga i Österåker

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Österåker kommun på gratis mensskydd till unga mellan 12 och 23 år.

‒ Så vitt vi vet är vi den enda ungdomsmottagningen i landet som erbjuder detta, säger säger Pia Jonason, chef på ungdomsmottagningen.

Initiativet kom efter att kommunstyrelsens ordförande träffat elever på en gymnasieskola i kommunen.

‒ Jag besökte en gymnasieskola och där uttryckte några av tjejerna att det är en stor kostnad varje månad för hygienartiklar. För de med små marginaler vill jag därför erbjuda möjligheten att hämta bindor kostnadsfritt, säger Michaela Fletcher (M).

Mensskydd kommer att finnas på ungdomsmottagningen och på Österåkers gymnasium och Skärgårdsgymnasiet. Förutom bindor och trosskydd har ungdomsmottagningen även ett mindre antal tamponger och menskoppar att dela ut gratis.

Ingår i ett större arbete med ungdomars hälsa

– Det ska vara så lätt och enkelt som möjligt, det är bara att komma till oss på ungdomsmottagningen om man är en ung kvinna och vill ha mensskydd. På det här sättet  kan de som kommer till oss även få reda på vilka frågor de kan få hjälp med när det handlar om kroppen och menstruationen, säger Pia Jonason som är barnmorska och chef på ungdomsmottagningen.

Gratis mensskydd är en del av en satsning på ungdomarnas psykiska och fysiska hälsa som görs i kommunen under 2018.

– I budgeten på 800.000 kronor går det mesta av pengarna till att vi anställt en kurator och en barnmorska som kan jobba med de här frågorna långsiktigt. Kostnaden för att köpa in menskoppar och mensskydd att dela ut har varit 21.000 kronor i ett första skede , säger Pia Jonason.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.