Skottlands parlament vill att menskydd ska vara gratis för alla. Foto: TT

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd

Uppdaterad
Publicerad

Skottland är på väg att bli först i världen med att erbjuda gratis tamponger och bindor till alla sina kvinnliga invånare. På tisdagen röstade det skotska parlamentet ja till det nya lagförslaget.

Skottland erbjuder sedan tidigare gratis mensskydd på skolor och universitet, men nu vill de skotska parlamentsledamöterna att samma regler ska gälla för alla kvinnor, rapporterar Reuters.

– Det här är inga lyxprodukter. De är nödvändiga och ingen i Skottland ska behöva vara utan mensskydd, säger Labourpolitikern Monica Lennon som lade fram förslaget 2017.

Delas ut på apotek

I ett nästa steg ska den skotska regeringen utvärdera förslaget och presentera nödvändiga tillägg.

Satsningen väntas kosta runt 24,1 miljoner pund, cirka 300 miljoner kronor, om året och de fria mensskydden ska delas ut på bland annat apotek och ungdomsmottagningar.

– Vi håller på att förändra en kultur och det är väldigt kul att andra länder runt hela världen noga följer vad vid gör, säger Lennon.

Hög mensmoms i Sverige

I Storbritannien ligger momsen för mensskydd på 5 procent, och regeringen har sagt att de vill slopa den helt. Flera länder har valt att inte beskatta menskydd alls, däribland Irland, Kanada Australien, Kenya, Indien och Colombia. I Sverige ligger dock momsen fortfarande på 25 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer