Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ser du arbetsmiljön där Elin Kiviniemi jobbar – 1 365 meter under jord i Kirunagruvan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Gravida kan stoppas från jobb i gruvan – Elin på LKAB: ”Ska kvinnan själv bestämma”

Publicerad

30 år gamla EU-direktiv förbjuder gruvarbete under jord för gravida och ammande – därför utreder nu Arbetsmiljöverket om dessa ska börjas tillämpas i Sverige. Detta väcker kritik och oro.

– Det ska kvinnan själv få bestämma, säger Elin Kiviniemi på LKAB som jobbade nere i Kirunagruvan under sin graviditet.

Kvinnor och facket är både kritiska och oroliga över vad som händer om utredningens förslag går igenom.

En som har erfarenhet och kan bli drabbad av att förbjudas att jobba under jord under graviditeten är Elin Kiviniemi, processledare på LKAB:s gruvstab – 1 365 meter under jord.

– Jag har själv arbetat under jord under min graviditet och det fungerade bra. Jag hade inte velat jobba ovan jord, säger hon till SVT Norrbotten.

Enda skillnaden är att det saknas fönster

Elin har jobbat under jord i 15 år och förstår inte varför det ska vara andra regler att jobba med samma typ av gruvarbete under jord som ovan jord. Arbetsmiljön är likadan.

Hon berättar att till exempel vissa delar av gruvarbetet, som lastning av malmen sker utan förare i fordonen. Den fjärrstyrs antingen ovan eller under jord och själva arbetsplatsen är som ett kontor – med skillnaden att det inte finns fönster nere i gruvan.

Elins råd till de som vill stanna under jord

Elin Kiviniemi förstår att man inte kan jobba med arbetsuppgifter som innebär fara för barnet eller mamman. Men det har ingenting med hur långt ned i backen man är.

– Det ska kvinnan själv få bestämma. Mitt råd till andra som vill vara kvar under jord är att försöka hitta en omplacering. Det brukar kunna lösa sig då, säger hon.

Se miljön där Elin Kiviniemi jobbar 1 365 meter under jord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet