LKAB om förslaget för gravida i gruvan: ”Frånvänt verkligheten”

Publicerad

LKAB förstår inte varför Arbetsmiljöverket föreslår förbud för gruvarbete under jord för gravida. Gruvjätten menar att det har fungerat bra när företagen själva har gjort riskbedömningen.

– Tajmingen är frånvänt verkligheten, säger Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB.

EU-direktiven är från 1992 och svenska myndigheter gjorde en tolkning 1995 när Sverige gick med i EU. Då valde man att tillåta riskbedömning som det sätt som företagen ska hantera och använda när en kvinna blir gravid och är gruvarbetare under jord.

Nu föreslår Arbetsmiljöverket att ändra till att förbjuda gruvarbete under jord.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det har fungerat bra under 26 års tid så vi förstår inte alls varför Arbetsmiljöverket vill ändra direktiven nu, berättar Anna Lidbom, hållbarhetschef på LKAB.

Utrustningen helt annan i dag

Lidbom menar att det är dålig tajming och att den tekniska utrustningen skiljer sig markant mot den som fanns för 26 år sedan. Arbetsmiljön i dag är betydligt säkrare.

– Vi tycker att det rimmar ganska illa när vi ser hur arbetsmiljön under jord har utvecklats under de senare åren. Den kommer dessutom fortsätta utvecklas i takt med att vi blir mer automatiserade och digitaliserade, säger hon.

I klippet ovanför hör du Anna Lidboms kritik mot förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet