Historien bakom gruvan

Publicerad

1918 upptäckte man att det fanns järnmalm i berget Sahavaara.

Efterföljande prospektering av bland andra Sveriges Geologiska Underökning  SGU visade att i området runt Kaunisvaara finns betydande järnmalmsförekoster.

I början av 1970-talet var det statliga gruvbolaget LKAB intresserade av malmen i det som kallas Stora Sahavaara. Men den djupa lågkonjunkturen under 1970-talet gjorde att LKAB skrinlade planerna.

I och med den nya mineralprospekteringslagen har intresset för att leta mineraler ökat, bland annat hos utländska aktörer. Detta ledde till att det kanadensiska företaget Northland Resources intresserade sig för mineralerna i Kaunisvaarafältet.

Omfattande prospekteringar, för att säkerställa malmförekomsternas storlek och järninnehåll, har genomförts och visat att malmreserverna har ökat från det tidigare kända.

I dagsläget uppgår malmfyndigheten till cirka 250 miljoner ton.

En av faktorerna som gör Kaunisvaara intressant är att malmens egenskaper gör det möjligt att producera ett koncentrat med mycket hög järnhalt.  Den höga halten järn möjliggör för bolaget att sälja sin produkt till ett pris över rådande marknadspris.

Källa: Wikipedia, Northland Resources.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet