Gruvbolag lämnar Laponia

Publicerad

Beowulf minings dotterbolag Jokkmokks iron backar när det gäller planerna på gruvbrytning i Ruoutevare nära Kvikkjokk mitt i världarvet Laponia och Sarke nationalpark.

-Bolaget har meddelat oss muntligt att de inte kommer att förlänga undersökningstillståndet. Det betyder att de inte har rätt att göra mer i området, säger bergmästare Åsa Persson till Nordnytt.

Viktig delseger

Gruvbolaget har informerat sina aktieägare att bristen på infrastruktur i form av vägar och järnväg och respekten för världsarvet och turismen gör att projektet läggs ner.

-Det här är en viktig delseger, men det är för tidigt att korka upp champagnen. Det handlar bara om ett gruvprojekt, resten är kvar, säger Henrik Blind, medlem i Tuorpon sameby och ledamot för miljöpartiet i Jokkmokks fullmäktige.

Fortsatt kamp

Han utlovar fortsatt kamp mot gruvbolagets planer i Kallak-området och även där har bergsstaten en nyckelroll i handläggningen.

-I förra veckan fick vi in en ansökan om bearbetningskoncesson och den ska vi nu skicka vidare på remiss till länsstyrelsen inför vårt eget beslut, säger Åsa Persson.

Hur ser du på konflikten mellan rennäring, turism, miljöintressen och gruvbrytning?

-Det är viktigt att analysera konflikten och det är därför som vi skickar ansökan på remiss till länsstyrelsen. Det är på deras bord som de frågorna behandlas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer