Eva Bäckman och Katarina Sundelin

Gruvbolag och bybor i möte

I kväll var det informationsmöte mellan gruvbolaget Boliden och de bybor som kommer att tvingas flytta när gruvan breder ut sig.

Mötet hölls i Aitiks lokaler i Gällivare. Drygt 40 permanentboende i Liikavaara och  Sakajärvi fick beskedet att de måste flytta innan 2020, om en ny gruva startas i Liikavaara.

– Jag är inte nöjd med att jag tvingas bort från mitt hem men jag är nöjd med att bolaget svarat på vilka fastigheter som är berörda, hur de ska ersättas, vilka modeller de ska använda och en tidsplan, säger Katarina Sundelin som bor i Sakajärvi.

– Jag har ju valt att flytta ut för att jag vill bo som jag bor så jag har absolut ingen lust att flytta, men vad ska man göra, säger Eva Bäckman som bor i Liikavaara.

Ersättningen till de boende för husen blir det marknadsvärde som gäller för hus i närheten av Gällivare plus 25 procent som Boliden står för – alternativt ett likvärdigt ersättningshus.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boliden Aitik

Mer i ämnet