Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du LKAB:s gruvchef, Joel Kangas, som inte tycker att Kirunaborna ska oroa sig för att trilla ner i avgrunden. Foto: SF Studios/Hans Sternlund/SVT

Gruvchefen i Kiruna om katastroffilmen: ”Omöjligt scenario”

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna rasar ner i en hittills oupptäckt förkastning under marken som öppnar sig efter ett gruvskalv.

Scenariot i filmen Avgrunden kan dock inte inträffa i verkligheten, enligt LKAB.

Filmen Avgrunden har officiell Sverigepremiär under fredagen och på torsdagen var det förhandsvisning i Kiruna.

Sveriges första riktiga katastroffilm utspelar sig i ett Kiruna i en omvälvande förändring på grund av gruvans påverkan.

Lugnade Kirunaborna

Scenariot där Kiruna rasar ner i ett underjordiskt hålrum har fått gruvbolaget LKAB att reagera. Skådespelare har i en intervju i Dagens Nyheter sagt att ”filmen bygger till stor del på någonting som skulle kunna inträffa”.

Presschefen Anders Lindberg har känt sig föranledd att på sociala medier förklara att det inte finns några hålrum under Kiruna och att gruvan inte kan orsaka en katastrof av den magnitud som spelas upp i filmen.

”Inte verklighetsförankrad”

Även gruvchefen Joel Kangas tycker att det är på plats att förtydliga vad som möjligt och inte när det gäller gruvans påverkan på Kiruna.

– Samtidigt är det en spelfilm och det är kul att de kommer upp och gör en sådan i Kiruna. Men den är inte verklighetsförankrad, säger han.

I klippet förklarar Joel Kangas närmare varför Kirunaborna inte behöver vara oroliga för att rasa ned i gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.