Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Avgrundens” regissör Richard Holm om det kittlande i att göra en katastroffilm från Kiruna. Foto: SF/Studios/Hans Sternlund/SVT

”Avgrundens” regissör om filmen: ”Tänk om det skulle ske i Kiruna”

Uppdaterad
Publicerad

Regissören och manusförfattaren Richard Holm hoppas av filmen ”Avgrunden” ska väcka nyfikenhet om vad som händer med Kiruna och gruvan.

– Men när man ser filmen blir det ganska klart att det är fiktion, säger han.

Richard Holm hade läst om stadsflytten i Kiruna tre-fyra år innan det var tal om att förlägga handlingen i en katastroffilm där.

Ambitionen har varit att filmen också ska kunna säga en del om hur det är att leva mitt i den omvälvande förändringen.

– Jag ser filmen som ett stycke infotainment, att man ska bli underhållen och käka popcorn, men att man sedan ska googla och kolla upp vad som sker häruppe. Det är svensk historia som skrivs, säger han.

”Ett litet tänk om”

Richard Holm tror att det kommer att vara tydligt att filmen trots allt är fiktion. Han säger att som filmmakare behöver man bara ett litet ”tänk om” det sker ett stort gruvskalv som avtäcker en stor förkastning under Kiruna som ingen har upptäckt.

– Då skulle det kunna ske som i filmen, säger han.

Gruvbolaget LKAB har reagerat på att delar i filmteamet har beskrivit scenariot i filmen som något som skulle kunna inträffa.

I klippet bemöter Richard Holm LKAB:s synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.