Gruvdebattören Arne Müller varnar för höga förväntningar på gruvan i Pajala.

Gruvdebattör varnar för höga förväntningar

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens besked att gruvan i Kaunisvaara ska öppnas till sommaren tas emot med glädje av många i Pajala. Men gruvdebattören Arne Müller varnar för höga förväntningar.

Arne Müller som har skrivit flera böcker i ämnet gruvor och samhälle ser en risk i att  förväntningarna blir för höga för vad gruvan ska betyda för Pajala kommun.

Betydelse för orten

Gruvstart till sommaren 2018 – det var det viktigaste beskedet från igår. Ett annat var att gruvan ska drivas av entreprenörsföretag – inte av anställda i gruvbolaget Kaunis Iron. Det har betydelse för Pajala som ort menar Arne Müller, författare till böckerna ”Smutsiga miljarder” och Norrlandsparadoxen” som handlar om gruvornas påverkan på miljö pch samhälle.

Gruvan i Pajala

– Skulle personalen ha varit anställd av gruvbolaget tror jag att sannolikheten hade varit större att rätt många skulle ha bosatt sig på orten. Med det upplägg som vi ser nu tror jag att man måste ha låga förväntningar vad gäller effekterna på samhället, säger han.

Tuffare för små företag

Arne Müller tror att Kaunis Iron kommer att hitta entreprenörer som är beredda att ta risken genom att köpa maskiner och anställa personal men för små företag på orten kan det bli tufft.

– Utan att känna till de lokala förhålandena i detalj kan jag misstänka att mindre företag har svårare att ta den här typen av uppdrag men ganska stor osäkerhet. Större företag har större möjligheter att parera eventuella nedgångar hos just en uppdragsgivare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet