Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittangiborna om grönt ljus till gruvan: ”En sorgens dag” Foto: Hans Sternlund/SVT

Vittangibor om grönt ljus till gruvan: ”En sorgens dag”

Uppdaterad
Publicerad

Vittangiborna Hanna Råman och Ulrik Lidström hade hoppats på ett annat utslag om grafitgruvan i Nunasvaara i mark- och miljödomstolen.

– Det här är en sorgens dag, säger Hanna Råman.

Hanna Råman och Ulrik Lidström har varit två av de mest drivande i gruvmotståndet i Vittangi. De var till exempel med om att arrangera en manifestation i byn som samlade mer än hundra personer hösten 2021.

De är bland annat oroliga för vad grafitgruvan kan ha för påverkan på miljön nära Torne älv som flyter nära det planerade gruvområdet.

– Jag tänker också på industriområdet, dammarna och själva grafiten som ska sprängas. Hur långt tar sig den, säger Hanna Råman.

Hoppas på utdragen process

Ett annat argument som de har anfört är att miljöprövningen borde ha omfattat alla fyra gruvområden som Talga AB söker tillstånd hos bergmästaren för.

Deras förhoppning är att den fortsatta processen ska bli lång och utdragen. Beslutet kan till att börja med överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

Ni hör dem i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet