Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruvbolaget Talga hade satt ut ballonger för att markera gruvområdet. Bolaget prospekterar och har planer även i området utanför. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Klart – domstol ger tillstånd till grafitgruva utanför Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen ger Talga AB tillstånd att bryta grafit i fyndigheten Nunasvaara södra nära Vittangi i Kiruna kommun. Men ännu är det flera myndighetsbeslut som måste falla på plats innan gruvbrytningen kan starta.

Australienska Talga resources inledde undersökningarna av grafitfyndigheten nära Vittangi för drygt tio år sedan. Nu är det svenska Talga AB som driver projektet och planerna är omfattande.

Grafiten ska levereras till industriparken i Luleå som delvis redan är byggd.

Jakten på mineralerna

– Det är en målgång efter flera år av utredningsarbete, säger Per-Erik Lindvall, styrelseordförande Talga.

Ska samexistera med renskötseln

I Vittangiområdet söker bolaget bearbetningskoncession för fyra områden, men det är bara ett av områdena som man har sökt miljötillstånd för.

Det avgörandet föll alltså i dag och domstolen anser att det gick att bevilja tillstånd enbart för det sökta området. Domstolen anser också att gruvverksamheten kan samexistera med renskötseln i området.

– En gruva innebär alltid ett ingrepp i naturmiljön och en påverkan på rennäringen. I det här fallet kommer gruvbrytning bara att få ske de sex månader per år som samebyarna inte vistas i området. Domstolen har därför kommit fram till att gruvverksamheten och rennäringen kan existera tillsammans på platsen, säger Lena Nilsson, domare i målet.

Bygglov kan överklagas

En komplikation som kan uppstå är detaljplanen för gruvan som ännu inte finns på plats, och den kan eventuellt stoppas av politikerna i Kirunas kommunfullmäktige.

Det är inget absolut krav på att det ska finnas en detaljplan men ansökningarna av framtida bygglov kan komma att överklagas och då blir det en bedömning för länsstyrelsen som blir svår att förutse utgången av.

Talga AB kommer att kommentera domen senare i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet