Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Micke Nyberg/SVT

Talgas ordförande tror på beviljat tillstånd: ”Gruvverksamheten behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Grafitgruvbolaget Talga tror på framgång i mark-och miljödomstolen och ett beviljat miljötillstånd i vår.

Styrelseordförande Per-Erik Lindvall menar att gruvverksamheten behövs och att fyndigheten utanför Viittangi är värdsunik.

På måndag inledde mark-och miljödomstolen förhandlingarna om Talga AB:s ansökan om ett miljötillstånd för grafikbrytning i Nunasvaara södra utanför Vittangi i Kiruna kommun i 25 år.

Kräver ekonomisk säkerhet

Samebyarna sade nej och länsstyrelsen kommer att ställa ett antal villkor för gruvbrytning, bland annat en ekonomisk säkerhet på 413 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat användas till användas till efterbehandling när gruvan avvecklas. Talgas ordförande Per-Erik Lindvall tror att det kommer att gå bolagets väg.

Jakten på mineralerna

– Gruvverksamheten behövs. Jag har en bra känsla och är trygg inför den här förhandlingen. Vi har ett bra faktamaterial och jag tror att vi kommer att få ett miljöstånd senare i vår, säger han.

”Hittar” alltid något

Naturskyddsföreningen har gjort en stor sak av att det hittats många rödlistade arter, som den sällsynta smultronkantarellen, på det planerade gruvområdet.

– Jag är inte ett dugg förvånad över det. Naturskyddsföredningen brukar ”hitta” saker och ting under den här typen av prövningar, säger Per-Erik Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet