Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gruvbolaget Talga hade satt ut ballonger för att markera gruvområdet under Mark- och Miljödomstolens syn i området. – Jag ser det som en gigantisk möjlighet att det här kan bli något mer så småningom, säger Per-Erik Lindvall, Talga. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Talga om Njunisvárri: ”Om tio år har kanske tåget gått”

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om grafit som är en del i elbilsbatterier. Enligt bolaget är kvalitén bra på grafiten, och man ser fyndigheten som en viktig del i klimatomställningen av Europas bilflotta. Bolaget har planer för fler områden i närheten, men har sökt miljötillstånd bara för Njunisvárri.

På berget Njunisvárri/Nunasvaara, en mil väster om Vittangi avser man bryta grafit. Gruvbrytningen ska pågå i 25 år. På platsen där Mark- miljödomstolen gjorde så kallad syn under tisdagen vill bolaget anlägga dagbrott som bryts i etapper. I området ska det också finnas anrikningsverk, industriområde och två vattenreningsverk.

Just vattnet var det många som hade frågor om, då Torneälven är dricksvattenintäkt.

– Det går att hitta tekniska lösningar som skapar trygghet i det att vi inte kommer påverka vattnet på något sätt som är menligt för omgivningen. Det viktiga för oss är att domstolen får se vårt underlag nu och att vi är öppna och transparenta utåt i det här, berättar Per-Erik Lindvall, styrelseordförande i Talga.

”Om tio år har kanske tåget gått”

Det i grunden australiensiska bolaget prospekterar på flera platser i området mellan Torneälven och Vittangi älv. Miljötillstånd har man nu sökt för Nunasvaara södra. De andra platserna där man prospekterat är i närområdet. Företaget är öppna om att de hoppas expandera en kommande gruva i Njunisvárri.

En del tycker att ni försöker smyga igång en gruva genom att söka för ett mindre område än ni har planer för?

– Jag kommer in från det andra hållet. Jag ser det som en gigantisk möjlighet att det här kan bli nåt mer så småningom. Men om det har vi idag inte tillräckligt med kunskap, och man får inte spekulera i sådana här sammanhang.

Hade ni inte kunnat vänta lite och söka tillstånd för ett större område om ni har sådana planer?

– Saker och ting händer idag. Att komma igen om tio år som det här kanske tar, då har tåget kanske gått. Idag vet vi tillräckligt för att göra det vi gör nu, om två år vet vi kanske tillräckligt för att ta in också andra saker i samma verksamhet, om fem år kanske vi vet ännu mer, säger Per-Erik Lindvall, styrelseordförande i Talga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.