Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljösyn på berget Njunisvárri, dit gruvbolaget Talga planerar ett gruvområde. Foto: Mikaela Sjöstedt/SVT

Många på plats för att följa domstolens miljösyn i Njunisvárri

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och Miljödomstolen var på plats i Vittangi under tisdagen för att se det planerade gruvområdet. Många möttes upp på Folkets hus i Vittangi för att sedan åka runt på guidad tur i området på och runt berget Njunisvárri.

Under dagens syn handlade det om att domstolen ville på plats se hur gruvområdet enligt planen ska se ut och fungera, och hur området används i dag. Gruvbolaget Talga som vill bryta grafit till elbilsbatterier berättade på plats var dagbrotten och industriområdet skulle vara.

– Det här är en viktig del av den gröna omställningen. Till slut är det så att det är domstolen som måste avgöra hur man ska balansera de olika intressenterna, säger Per-Erik Lindvall, Talgas styrelseordförande.

Han pekar på den höga halten av grafit i malmen i Njunisvárri som en viktig del av klimatomställningen av bilindustrin.

”Det är snarare grön kolonisation”

Även samebyarna i området berättade om hur de använder området i dag.

– Det handlar snarare om grön kolonisation. Det rör sig om en urfolksnäring och det finns internationell lag att förhålla sig till som inte kommer tillåta en gruva här, säger Camilla Wikland, Talma samebys advokat.

Huvudförhandling i februari

Nu återstår skriftväxling om hur olika intressenter och bolaget ser och svarar på planerna. Huvudförhandlingen om miljötillståndet väntas hållas i Mark- och miljödomstolen i februari.

Företagets ansökan om bearbetningskoncession ligger för utredning hos Bergsstaten.

Hör Talma samebys advokat och gruvföretaget Talgas styrelseordförande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.