Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Micke Nyberg/SVT

Naturskyddsföreningen säger nej: ”Inte en gruva utan fyra”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen säger nej till grafitsatsningen utanför Vittangi och menar att Talga AB försöker gena i kurvorna.

– Det är inte bara en gruva, det är fyra, säger vice länsordföranden Björn Lundqvist.

Under mark-och miljödomstolens första förhandlingsdag var naturskyddsföreningen i Norrbotten en av remissinsatserna och det blev ett tvärt nej till ansökan om miljötillstånd för de planerade grafitgruvorna utanför Vittangi.

”Bolaget genar i kurvorna”

För det som ska prövas rättsligt är den första gruvan i Nunasvaara södra där det i genomsnitt ska brytas 100 000 ton i 25 år.

Jakten på mineralerna

– Det är inte frågan om bara en gruva, utan om fyra. Då handlar det om 520 000 ton per år i stället och det är en enorm skillnad. Bolaget försöker gena i kurvorna, säger Björn Lundqvist, vice ordförande i naturskyddsföreningen i Norrbotten.

”Alla konsekvenser är inte utredda”

Föreningen anser att det inte går att säga ja till ett miljötillstånd för bara en del av grafitprojektet, utan att alla fyra gruvor måste miljöprövas.

– Miljökonsekvenserna för det totala projektet Vittangigrafit är inte utredda med en ansökan bara för Nunasvaara södra. Man kan inte få igenom en ansökan om miljötillstånd om man inte har hela bilden klar för sig, säger Björn Lundqvist.

I klippet hör du mer om Naturskyddsföreningens rejäla kritik mot grafitsatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet