Gruvplanerna körde fast bland myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år av utredningar har utredningarna kring en gruva i Kallak inte kommit i mål. Det är närheten till världsarvet Laponia som gör frågan kontroversiell.

Frågan bottnar i en oenighet om vilken myndighet som ska besluta om gruvbolaget Beowulfs ansökan. Bergstaten vill se ett avgörande hos Länsstyrelsen i Norrbotten medan Länsstyrelsen vill att naturvårdsveket och Riksantikvarieämbetet ska ta beslutet.

LÄS MER: Aktivisterna är tillbaka i Kallak

Gruvbrytning i Kallak

För tre veckor sedan skickades ärendet till regeringen för beslut, och det är andra gången ärendet bollas till regeringen. Frågan är om det kommer något avgörande den här gången och hur lång tid beslutet dröjer i så fall?

LÄS MER: ”Moment 22” säger bergmästaren

Gruvbolaget Beowulfs vd Kurt Budge har i en intervju med SVT sagt att han tror att gruvbrytningen kan komma igång fyra till fem år efter ett eventuellt positivt besked.

LÄS MER: ”Vi kommer aldrig att acceptera gruvetablering”

Han sade också att gruvan skulle ha liten påverkan på Laponia och att malmen i Kallak är av väldigt hög kvalité.

– Våra tester visar att vi har marknadsledande kvalitet på mineralerna. Det handlar om 71 procent koncentrat av järn. Det är enastående, så jag tror stenhårt på projektet.

Kallak tidslinje:

  • Februari 2013: Flera samebyar anmäler provbrytningen vid Kalla till FN-organet Unesco eftersom man ser det som ett hot mot världsarvet Laponia.
  • Maj 2013: Bolaget Beowulf ansöker om bearbetningskoncession hos bergmästaren.
  • Oktober 2014: Länsstyrelsen avstyrker Kallaks bearbetningskoncession.
  • Februari 2015: Bergsstatens hänskjuter frågan till regeringen för prövning.
  • Oktober 2016: Regeringen beslutar att lämna tillbaka ärendet till Bergsstaten.
  • Juni 2017: Bergsstaten skickar tillbaka bolagets ansökan till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet