Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi fick napp” – hör gruvprofilen Per-Erik Lindvall om Sarvisto-fyndigheten i Pajala. Foto: SVT Grafik & Kateryna Yemets/SVT

Gruvprofilen vill öppna ny grafitgruva utanför Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras för en ny grafitgruva i Norrbotten – denna gång utanför Pajala. Gruvans livslängd beräknas till minst 20 år.

Det var på ett möte under onsdagskvällen som Pajalaborna informerades om den nya grafitfyndigheten.

Det är profilen Per-Erik Lindvall, som även är Talgas styrelseordförande, som hittat fyndigheten och han tror på en möjlig gruva i framtiden. Speciellt med tanke på att grafit behövs i eldrivna bilar.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det finns ett starkt behov och det finns ett underskott på grafitproduktion i världen, säger Per-Erik Lindvall.

Grafitgruva i Kiruna fick grönt ljus

Det är dock många steg kvar innan en gruva blir verklighet. Härnäst ska de förbereda inför en ansökan om bearbetningskoncession.

Grafitgruvor är på tapeten. Tidigare i år gav Mark- och miljödomstolen Talga tillstånd att bryta grafit i fyndigheten Nunasvaara i Kiruna kommun.

Så öppnar du en gruva – steg för steg

Första steget är att ansöka om ett undersökningstillstånd hos myndigheten Bergsstaten. Det ger innehavaren ensamrätt att kartlägga området och se om det finns brytvärda mineraler.

Om man anser att det finns det är nästa steg att ansöka om en bearbetningskoncession. Då måste man bevisa för Bergmästaren att fyndigheten existerar och att den kan brytas med lönsamhet.

I ansökan ska man också ha med en miljökonsekvensbeskrivning. Utvinningen får inte vara olämplig med tanke på till exempel skyddsvärd natur eller rennäring.

Har man kommit så långt är det dags att ansöka om ett miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. I fall man får ett tillstånd följer det med villkor för hur mycket det får bullra, damma och påverka miljön i övrigt.

Källa: SGU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet