Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare kommunalrådet i Kiruna, Gunnar Selberg (C) berättar om merkostnaderna för badhuset. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Tidigare kommunalrådets förklaring till rekorddyra badhuset i Kiruna

Publicerad

Tidigare kommunalrådet i Kiruna Gunnar Selberg (C) menar att nuvarande kommunledning räknat fel när det gäller de skenande kostnaderna för Kirunas nya badhus.

Samtidigt vill han att LKAB täcker upp för de ökade kostnaderna.

Kirunas nya badhus ser ut att bli rekorddyrt. Enligt nya kommunalrådet Mats Taaveniku (S) närmar sig det nya badhuset en kostand på en miljard. Från att ursprungligen varit budgeterat till 360 miljoner kronor.

Men förra kommunalrådet Gunnar Selberg (C) håller inte med om att kostnaden för badhusbygget kan bli 650 miljoner kronor dyrare än kalkylen och menar att omfördelningen av inlösta byggnader till andra byggnader med färre kvadratmeter gör att differensen blir ungefär 250-300 miljoner kronor.

LKAB:s ansvar

Merkostnaden som då uppkommer på grund av höga byggkostnader i Kruna, inflation och andra oförutsedda kostnader, ska LKAB ska stå för.

– De pengarna som då saknas måste LKAB gå in och täcka upp för. Det finns en pott på 350 miljoner kronor i en kassa som LKAB har avsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Badhusbygget i Kiruna

Mer i ämnet