Från vänster: Anderas Markstedt, Jonas Wallin, Henrik Eriksson, Andrée Persson, William Forsberg, Isak Myrestam, Sebastian Thelin, Hampus Öström och Lars Eriksson. Foto: Helena Markström

Gymnasieelever bygger stuga som ska skickas till Västindien

Uppdaterad
Publicerad

Den gymnasieelever från Piteå håller på att bygga en ”Pitestuga” som sedan ska fraktas till kommunens vänort Saint Barthélemy, för att bli ett bestående minnesmärke över öns svenska arv.

Franska S:t Barth i Västindien var en svensk koloni under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet och har varit Piteås vänort sedan 1977.

I början av nästa vecka ska stugan byggas upp på plats i Strömbackaskolans byggprograms bygghall ute på Grans naturbrukskola. Den ska sedan monteras ned och skeppas iväg i en 40 fots container.

Runt Lucia ska Pitestugan vara på väg från Piteå hamn via Göteborg till sin slutdestination i Västindien. Elever och lärare reser ner i början av nästa år för att slutföra arbetet.

-Det är S:t Barth som länge velat ha en stuga hos sig som en påminnelse av det svenska arvet, berättar Jonas Wallin, rektor, skolenhet Mjölner, Strömbackaskolan i ett pressmeddelande.

Bekostas av S:t Barth

Stugan är 50 kvadratmeter stor och den är inspirerad av kyrkstugorna i Öjebyn.

– De står för finansieringen och bekostar tomt, material, frakt och boende för elever och lärare som reser ner för att sätta upp stugan.

Det är de fem elever i årskurs 3 med bäst snittbetyg (fyra träelever och en murare) som arbetar med bygget av stugan och det är också de som kommer att resa ner och bygga upp huset på plats tillsammans med lärarna Lars Eriksson och Andreas Markstedt.

– Vi funderade ett tag på hur vi skulle göra och kom fram till att det var mest rättvist att välja de som har högst snittbetyg. Det blev konkret och lättare att stå för än om vi handplockat vissa elever, säger Jonas Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.