Gymnasieeleverna från Luleå var på julmarknaden i Strasbourg en halvtimme innan dådet skedde. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Skolklass från Luleå undkom terrordådet – var på marknaden

Publicerad

Mindre än en halvtimme innan gårdagens skjutning i Strasbourg befann sig 19 gymnasieelever och fyra lärare från Luleå på platsen där dådet skedde.
– Vi hade tur som inte var där vid fel tidpunkt, säger läraren Gunilla Höljman.

Det var strax innan klockan 20 på tisdagskvällen som en ensam gärningsman öppnade eld mot människor nära den välkända julmarknaden intill katedralen i Strasbourg. Tre personer dödades och tretton skadades, flera av dem allvarligt.

Bara en halvtimme innan dådet skedde på julmarknaden i Strasbourg hade 19 gymnasieelever och fyra lärare från det internationella programmet i Luleå vandrat runt på platsen.

– Vi hade gått därifrån en knapp halvtimme innan och satt på en restaurang när det hände. Vi lämnade marknaden när klockan var runt 19.30-19.35, säger läraren Gunilla Höljman.

Satt på restaurang när dådet skedde

Gruppen med lärare och elever gick en tio minuter lång promenad till en restaurang där de hade bokat bord. Det var dock först när en anhörig till en av lärarna hörde av sig till gruppen som de fick reda på att skjutningen hade ägt rum.

– En anhörig ringde och frågade hur vi mådde. Vi hörde helikoptrar och polissirener men det var inget vi reagerade över då. Det hör ju lite till när man är i en storstad.

Hur reagerade ni när ni fick veta att det skett så nära?

– Att det var skönt att vi var här allihop. Vi har ju ett ansvar för eleverna att alla ska vara här och att alla var trygga på restaurangen. Vi hade tur som inte var där vid fel tidpunkt.

– Andra kvällar var det tänkt att eleverna skulle få röra sig lite fritt, så det var ju skönt att det var just den här dagen då vi alla var samlade på samma ställe.

Oroliga anhöriga

Många föräldrar och anhöriga hemma i Luleå har varit oroliga.

– Klart att föräldrar blir oroliga när sådant här händer. När vi förstod vad som hade hänt bad vi alla elever kontakta sina anhöriga och meddela att de var oskadda.

– Vi satt kvar efter klockan 22 och väntade på besked. Sedan gick vi till hotellet i närheten och där kände vi oss ännu tryggare.

Håller sig inomhus

När SVT når Gunilla Höljemark på telefon befinner de sig på en restaurang i anslutning till hotellet där de bor. Eftersom stora delar av staden är avspärrad och man fortfarande inte vet vart gärningsmannen befinner sig så försöker man hålla sig inomhus.

– Vi har suttit inne hela förmiddagen och väntat på besked.

– Julmarknaden är avstängd och vi hade tänkt göra en utflykt till Tyskland i dag men det är avstängt så vi kan inte ta oss över. Vi får hålla oss här omkring så det är bara att gilla läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer