Foto: EBU/Janusz Niedźwiecki

Misstänkte Strasbourg-skytten fortfarande på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på den skyldige till gårdagens skjutning i Strasbourg pågår fortfarande intensivt. Två personer dödades och 13 skadades. Fyra personer med koppling till den misstänkta personen har gripits, uppger AFP. Händelsen utreds som terrorbrott och säkerhetsnivån i Frankrike har höjts ytterligare.

Tragedin inträffade vid 20-tiden på tisdagskvällen då en ensam gärningsman plötsligt öppnade eld mot människor nära den välkända julmarknaden intill katedralen i Strasbourg.

Två personer dödades och tretton skadades, flera av dem allvarligt, när skytten öppnade eld. Enligt åklagare Rémy Heitz ska vittnen ha uppgett att gärningsmannen ropat frasen ”Allahu Akbar” (gud är större) i samband med skjutningen.

Dödssiffran låg tidigare på tre men reviderades under onsdagsförmiddagen alltså till två. Den tredje personen har konstaterats hjärndöd men är fortfarande vid liv.

Sex av de övriga skadade vårdas fortfarande för livshotande skador. Enligt stadens borgmästare är flertalet drabbade män.

– Det var en attack mot freden, demokratin och vårt sätt att leva. Vi måste reagera genom att agera precis tvärtom mot de som vill skada demokratin, säger EU-parlamentets talman Antonio Tajani när parlamentet återupptog sin sittning i Strasbourg på onsdagen.

Intensiv jakt

Enligt medieuppgifter skadades den misstänkte skytten i eldstriden med polis och militär. Ändå lyckades han fly genom att stjäla en taxibil.

Under natten och morgonen har en massiv insats med över 700 poliser, två helikoptrar, antiterrorinsatsen Sentinelle, insatsstyrkorna Raid och BRI jagat gärningsmannen, som fortfarande är på fri fot.

Man utesluter inte att han lyckats fly över gränsen till Tyskland.

Utvisades från Tyskland

Den misstänkte är identifierad som en 29-årig man, född och bosatt i Strasbourg, med kriminellt förflutet. Han skulle gripas för mordförsök samma dag, och finns med på listan ”fiche S” över personer som anses vara ett hot mot landets säkerhet.

Enligt TT har han suttit i fängelse i både Frankrike och Tyskland. 2017 utvisades mannen till Frankrike från Tyskland 2017 efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för stöld.

Han är känd för religiös extremism, men har inga kända kopplingar till terroristbrott.

– Under fängelsevistelserna upptäckte vi att han radikaliserades, men det fanns aldrig några tecken på att han förberedde en attack. Han har begått en rad brott, men har aldrig förknippats med terrorism, säger Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nunez.

Fyra gripna

Strax innan skjutningen inträffade hade en militär polisstyrka sökt mannen i hans hem. Han var inte där, men i stället hittades sprängmedel.

Under natten till onsdagen har totalt fyra personer frihetsberövats av fransk polis. Det rör sig enligt åklagare om anhöriga till den misstänkte skytten. En av dem ska ha överlämnat sig till polisen frivilligt redan under tisdagskvällen.

Ingen av de fyra misstänks i nuläget för inblandning i dådet.

Utreds som terrorbrott

Trots att den exakta motivbilden i nuläget är oklar utreds händelsen som terrorbrott.

– Terrorn har än en gång slagit mot vårt land, i Strasbourg, konstaterar åklagare Rémy Heitz vid en presskonferens på onsdagen.

Säkerhetsnivån i Frankrike har höjts till högsta möjliga och gränskontrollerna har stärkts efter dådet. Även den tyska gränspolisen har skärpt kontrollerna.

Julmarknaden i Strasbourg, som brukar locka hundratusentals besökare, hålls stängd under onsdagen. År 2000 förhindrades en terrorattack densamma, och den var därför klassad som ett möjligt mål för terrorister. I de flesta av stadens skolor har undervisningen ställts in.

Svenska UD säger till SVT Nyheter att det inte finns uppgifter om svenskar bland offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.