Susanne Ivarsson på plats i Strasbourg: ”Om jag hade gått ur fem minuter tidigare hade jag hamnat mitt i kaoset.” Foto: Privat/TT

Svenska Susanne på plats i Strasbourg: ”Om jag hade gått ut fem minuter tidigare hade jag hamnat mitt i kaoset”

Publicerad

Fransk polis jagar en misstänkt gärningsperson som ska ha öppnat eld vid en julmarknad i centrala Strasbourg. Svenska Susanne Ivarssons shoppingtur fick ett abrupt slut när hon motades tillbaka in i butiken av säkerhetsvakter.
– De sade åt oss att gå längst in i butiken, säger hon till SVT Nyheter.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som en ensam gärningsperson öppnade eld på gatan rue des Grandes-Arcades i den franska staden Strasbourg. Enligt franska myndigheter ska minst fyra personer ha dödats och flera skadats i samband med skjutningen.

Susanne Ivarsson, civilanställd på Europaparlamentet, befinner sig tillsammans med ett femtiotal andra personer i en källare till butikskedjan Monoprix som ligger på gatan där dådet inträffade.

– Det enda vi vet är att det är upptill polisen när vi får lämna, det kan bli en lång kväll, säger Susanne Ivarsson till SVT Nyheter.

Stoppades av säkerhetsvakter

Susanne Ivarsson var ute och julhandlade på butikskedjan Monoprix på rue des Grandes-Arcades. Men när hon skulle lämna butiken stoppades hon av butikskedjans säkerhetsvakter.

– De sade åt oss att vi inte fick gå ut och att vi skulle gå längst in i butiken. Samtidigt kom det ett helt gäng till in i butiken från gatan. Jag hade tur i oturen, hade jag gått ut fem minuter tidigare hade jag hamnat precis mitt i kaoset. Det var ingen idé att ifrågasätta något, det var bara att gilla läget.

Enligt Susanne Ivarsson var säkerhetsläget mycket högt i området, både på grund av att den populära julmarknaden pågår och eftersom samtliga ledamöter nu har en av sina sammanträdesperioder i Europaparlamentet som nu är nedstängt av säkerhetsskäl.

– Jag hade inte koll på att något så pass allvarligt hade hänt. När polis och militär rusar runt på gatan med dragna vapen är det så klart så att de vill ha bort folk från gatan så fort som möjligt. Det här hade jag verkligen inte väntat mig.

Stämningen är hoppfull

I nuläget vet Susanne Ivarsson och de andra mycket lite. De håller sig uppdaterade på sina mobiler och följer franska medier. Även om det är stor risk att Susanne har en lång natt framför sig är stämningen än så länge hoppfull, berättar hon.

– Många hör av sig och vill veta var jag är, så jag har gjort ett inlägg på Facebook. Vi sitter vid utgångskassorna till Monoprix matavdelning och har fått frukt och vatten. Det är lite kallt men de har bra koll och vi är i trygga händer. Jag är inte så oroligt lagd av mig så det är bara att gilla läget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer