H2 Green Steel tvingas importera malm efter bråket med LKAB. Foto: H2 Green Steel

H2 Green Steel importerar malm efter LKAB-bråk

Uppdaterad
Publicerad

Stålbolaget H2 Green Steel i Boden tvingas importera malm efter att ha misslyckats med att sluta ett avtal med statliga LKAB. Nu har H2GS kommit överens om leveranser av järnmalm från Kanada och Brasilien, rapporterar Dagens industri.

När planerna på att bygga ett stålverk i Boden presenterades var tanken att malmen skulle komma från LKAB:s gruvor i Norrbotten. Men detta stöp på att parterna är oense om kapaciteten på Malmbanan.

Rio Tinto i Kanada ska skeppa råvara från sina anläggningar på Labrador Island till Luleå. Lika mycket malm importeras från Vales verksamhet i nordöstra Brasilien. Ungefär tre miljoner ton järnmalm kommer att behövas för stålverkets behov det första året.

För H2GS är Vales och Rio Tintos miljöambitioner viktiga.

– De här bolagen bedriver mycket teknikutveckling, både vad gäller pellets och olika typer av produktionsprocesser för att minska sina utsläpp och energibehov, säger vd Henrik Henriksson till Di.

H2GS planerar att dra igång produktionen på allvar 2026.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
H2 Green Steels vd Henrik Henriksson visar hur stålverket i Boden är tänkt att se ut. Foto: Randi Gitz/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.