Etableringen kommer att ligga vid Svartbyn Industrial Park i Boden. Foto: Linus Nilsson/SVT

Stor risk för miljöpåverkan av H2 Green Steels anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har officiellt underrättat regeringen om att det finns  en stor risk för miljöpåverkan av H2 Green Steels planerade jätteanläggning i Svartbyn utanför Boden. Det nya stålverket kan bland annat att komma att medföra stora utsläpp i luften.

H2 Green Steel ska bygga och driva en anläggning utanför Boden som ska producera fossilfritt stål med hjälp av vätgas.

Stålverket och de andra tillhörande anläggningarna kräver 500 hektar mark  och de ansvariga hoppas på en storskalig produktionsstart 2024.

Fossilfri ståltillverkning

Underrättar regeringen

Och processen är i full gång med samrådshandlingar och yttranden till mark-och miljödomstolen.

Därför har naturvårdsverket nu skickat in en formell underrättelse till regeringen eftersom man gör bedömningen det finns risk för en stor miljöpåverkan från det nya stålverk som H2 Green Steel ansökt om att få uppföra i Svartbyn.

– Myndigheten är skyldig att underrätta regeringen när en verksamhet kan få inverkan på människors hälsa och miljö. Det innebär inte att Naturvårdsverket tagit ställning i sak, säger Matthis Kaby, handläggare på Naturvårdsverketsi ndustrienhet.

”Av ingripande slag”

H2 Green Steels anläggning skulle fördubbla stålproduktionen i Sverige och verksamhetens omfattning kan bland annat medföra stora utsläpp i luften.

– Vi har bedömt att miljöpåverkan från den ansökta verksamheten kan antas få en betydande omfattning eller bli av ingripande slag. H2 Green Steel kommer att ha väldigt bra teknik och i många avseenden låga utsläpp per producerat ton, men i och med att det är så stora volymer så blir det mycket av det, säger Matthis Kaby.

SVT har sökt Jenny Molvin, kommunikationschef för H2 Green Steel för en kommentar, utan att lyckas nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet