Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar vd Henrik Henriksson hur det är tänkt att stålverket H2 Green Steel ska se ut när det är klart. Foto: Randi Gitz/SVT

Se det planerade stålverket i Boden: ”En gigantisk anläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Det tänkta bygget av ett fossilfritt stålverk i Norra Svartbyn utanför Boden kan komma att placeras så nära som 150 meter öster om närmsta hus och 300 meter från koncentrerad bebyggelse. Under onsdagen och torsdagen hålls samrådsmöte med de boende i Norra Svartbyn.

Det har också hållits samråd i centrala Boden under våren, men att det nu blir ett på Svartbygården beror på att planerna ändrats.

De boende i Norra Svartbyn är de närmast påverkade av det stålverk som H2 Green Steel vill bygga. Efter markundersökningar av de stora området visade det sig att det var hållfasthetsproblem på de ytor där stålverket först var tänkt att ligga – marken håller inte för jätteanläggningen.

En kilometer närmare husen

Så nu har man lagt om planerna och vill placera anläggningen cirka 1000 meter närmare de boende i norra Svartbyn. H2 Green Steel har förberett sig inför samrådet genom att skapa interaktiva 3D-animeringar där villaägarna ska kunna ställa sig på sin egen tomt och se hur utsikten blir från just deras hus.

– Vi har stor respekt för dem som bor nära att de ska få en så bra miljö som möjligt och vi har placerat de mest högljudda verksamheterna så långt som möjligt från byn, säger Jenny Molvin, kommunikationschef vid H2 Green Steel.

Hon förklarar också att ljudkraven på anläggningar som byggs idag är 40 dB nattetid och 50 dB dagtid. Mellan stålverket och byn tänker de sig en 100 meters skogskorridor.

Elkraft den största utmaningen

Vd Henrik Henriksson berättar att de redan skriver kontrakt med kunder, och är trygga med tekniken och att de ska få tag på kapitalet och kompetensen. Han säger också att de för dialog med myndigheter kring beslutsprocesser för att få tillstånden på plats i tid.

– Vi har en tajt tidsplan när det gäller infrastruktur i form av vägar, järnvägar, hamnar, och kanske absolut mest att få fram kraften till sajt.

Det är ett särskilt pressat schema för kraftförsörjningen.

– Där behöver vi ett tempo som vi inte är vana vid och det är den delen där vi lägger mycket kraft just nu, säger Henrik Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet