Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) om vad den gröna industrisatsningen i norr betyder för Sverige. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Handelsministern om industrisatsningarna i norr: ”Här ligger framtiden”

Publicerad

Industrisatsningarna som nu görs i norra Norrland kommer göra att svensk export tar enorma kliv – det menar utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) som under fredagen besökte platsen där Bodens nya fossilfria stålverk ska byggas.

– Vi kommer knuffa kineser, amerikaner och tyskar i rätt riktning, säger hon.

Presskonferensen med ministern ägde rum vid det som kommer att kallas för Svartbyns Business center. I dag består området enbart av en enda stor kraftstation som är tänkt att ge ström till H2 Green Steel smält- och processverk som ska byggas på industriområdet.  

Maria Persson Gulda som är teknisk chef för bolaget uppger att man har satt en stram tidsplan för projektet: att ha produktion för 2,5 miljoner ton per år redan 2025, men att man i nuläget ligger enligt plan. 

– Nästa steg i processen är att få in en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen. En ansökan som vi beräknar att ha klar till hösten, säger hon.   

Hör vad utrikes- och handelsministern har att säga om industrisatsningen och vad den betyder för Boden och Sverige.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet