Mordmisstänkt 20-åring döms för tidigare rån på Hertsön

Publicerad

En av de nu häktade misstänkta för mordet på Notviken i Luleå döms nu i Hovrätten för övre Norrland till ett år och sex månaders fängelse för rån. Den nu häktade 20-åringen friades i Luleå tingsrätten för rån på Hertsön i november i fjol men hovrätten ändrar nu domen.

Det var i november i fjol som en man överfalls av flera män på Hertsön i Luleå. Offret attackerades med sparkar och slag, och gärningsmännen tvingade sedan till sig hans mobiltelefon. När han inte ville lämna ut koden till telefonen höggs han i benet.

Kopplas till undergrupp av Shottaz

Utöver 20-åringen åtalades även två andra män för rånet på Hertsön. En av männen kopplades enligt uppgifter till SVT Nyheter till ”Filterlösa grabbar”, vilket är en undergrupp till det kriminella nätverket Shottaz. Den mannen sköts ihjäl i Rinkeby i somras.

Efter rånet på Hertsön kunde polisen säkra DNA från 20-åringen på offrets jacka och i snön hittades skoavtryck som överensstämde med 20-åringens skor.

Även däckspår från en bil som stannats i både Boden och Rinkeby kunde hittas på platsen. I den bilen färdades då 20-åringen.

Firande domen i tingsrätten

Luleå tingsrätt menade i sin dom att det inte gick att slå fast att mobilen stulits från offret och åtalet ogillades. Åklagaren hade inte heller framfört att misshandeln skedde ”tillsammans och i samförstånd med okänd person” och tingsrätten menade att det inte gick att bevisa att 20-åringen själv utfört själva misshandeln.

Hovrätten för övre Norrland menar däremot att det handlade om ett rån och att 20-åringens version att han DNA kommer från en tidigare narkotikaaffär utesluts också. 20-åringen döms nu till ett år och sex månader fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer