Kvinnan som friades för medhjälp till mord i en by utanför Pajala får nu ett sexsiffrigt skadestånd. Foto: Arkiv, Thommy Johansson/SVT

Häktades i nio månader för Pajalamordet – nu får kvinnan sexsiffrigt belopp

Publicerad

En kvinna i 50-årsåldern  dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mord i en by utanför Pajala – i tingsrätten. Men hovrätten friade henne helt och nu får kvinnan ett sexsiffrigt belopp för tiden hon satt frihetsberövad.

Det var den 29 juni 2021 som en man hittades död i en utbränd bil i en by utanför Pajala. Ett sambopar, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern, häktades och dömdes till långa fängelsestraff i tingsrätten.

Men hovrätten gjorde en annan bedömning och friade paret helt. Kvinnan, som satt häktad i två omgångar och drygt nio månader totalt, har sedan dess krävt ersättning för tiden hon satt frihetsberövad.

Sexsiffrigt belopp

Nu har Justitiekanslern (JK) fattat beslut och kvinnan får totalt 326 803 kronor. Mannen, som först dömdes till 15 års fängelse för mord, har också skickat in en begäran.

Mannen ansöker om 411 600 kronor i ersättning men JK har inte tagit något beslut i den frågan än.

Brandplatsen spärrades av

I klippet nedan ser du bilder från den avspärrade brandplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.