Pajalaparet som dömdes för mord och mordbrand frias i hovrätten. Se bilderna från brandplatsen i klippet. Foto: Polisen

Pajalapar dömdes för mord – frias i hovrätten

Publicerad

15 respektive 8 års fängelse. Det morddömda Pajalaparet fick kännbara straff i tingsrätten – men nu gör hovrätten en helt annan bedömning. Paret frias helt från mord och mordbrand.

Den man i 60-årsåldern och den kvinna i 50-årsåldern som stått åtalade för mord på en man i en by utanför Pajala dömdes till långa fängelsestraff av Haparanda tingsrätt. Mannen fick fängelse i 15 år och kvinnan 8 år.

Försvaret sågade morddomen

I början av juli togs ärendet upp i hovrätten och efter förhandlingarna släpptes mannen och kvinnan på fri fot – en indikation på ett annat utfall.

– En tydlig markering att min klient inte kommer att dömas för mord eller mordbrand, sa mannens försvarsadvokat Frida Larsson till SVT då.

Kvinnans advokat, Marko Tuhkanen, var tuff i sin kritik mot den initiala domen och gav den omdömet: ”Den absolut sämsta bevisningen i ett mordmål jag har varit med om där det har blivit fällande dom”.

Frias från mord och mordbrand

Men hovrätten ändrar tingsrättens dom och går på försvarets linje. Mannen, som dömdes för mord och mordbrand, och kvinnan, som dömdes för medhjälp till mord och mordbrand, frias från de åtalspunkterna.

Mannen får dock villkorlig dom för vapenbrott.

Hittades i utbränd bil

Det var den 29 juni sommaren 2021 som en man hittades död i en by utanför Pajala. Mannen i 60-årsåldern misstänktes för att med våld ha orsakat att offret tappade medvetandet och därefter flyttat kroppen, med hjälp av kvinnan, till en bil som sedan tändes på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pajalaparet som dömdes för mord och mordbrand frias i hovrätten. Se bilderna från brandplatsen i klippet. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.