Gunnar Selberg (C) Foto: SVT

Han blir Kirunas första borgerliga kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten Gunnar Selberg blir med all säkerhet Kirunas nästa kommunalråd. I dag kom han överens med Moderaterna och Norrbottens sjukvårdsparti och den konstellationen behöver bara ett mandat till för att få egen majoritet.

Gunnar Selberg blir med andra ord historisk när han så småningom väljs till kommunstyrelsens ordförande som första icke vänsterorienterade politikern i Kiruna. Lars Törnman, då i Kirunapartiet, är den ende i modern tid som har brutit den socialdemokratiska hegemonin.

– Det är ju häftigt. Om det nu blir så, ska man väl ödmjukt tillägga.

Kommunpolitiken i Kiruna

Nu blir det Centerpartiet, Moderaterna, Norrbottens sjukvårdsparti samt ett eller två partier parti till som bildar kommunledning 2019-2022, förutsatt att förhandlingarna går i lås. I dag finns bara ett inriktningsbeslut. De partier som är aktuella att tas med är med all säkerhet Nya Kirunapartiet och/eller Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna är i alla fall ute ur bilden, vilket enligt Gunnar Selberg framför allt berodde på Socialdemokraterna själva.

– Det spreds en bild därifrån att de inte ens var intresserade. I alla fall fanns det stora delar inom S som inte ville samverka med oss och det gjorde valet så mycket enklare, säger han.

Socialdemokraten Mats Taaveniku är dock inte så säker på att det är så.

– Min bild är inte riktigt så, men vi har ju inte varit inblandade i några förhandlingar och allt det här är ganska färskt. Vi har medlemsmöte på söndag och då lär det visa sig vad medlemmarna tycker, säger han.

Norrbottens sjukvårdsparti var regionvalets store vinnare i Kiruna med 70 procent av rösterna till regionen. Även i kommunalvalet ökade partiet och tog fyra mandat. Den viktigaste frågan för dem blir inte helt oväntat sjukvården, även på det lokala planet.

– Kirunaborna har inte fått det vi nu försöker åstadkomma när det gäller sjukvården, säger ordförande Dick Vånsjö.

Moderaterna är det parti som byter sida, från att ha suttit med i kommunledningen till att bilda en ny majoritet med före detta oppositionspartier.

– Vi är ju ett borgerligt parti, det naturliga för oss är en borgerlig allians, säger Stefan Sydberg i partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunpolitiken i Kiruna

Mer i ämnet