Sten Nylén (S) byter parti. Foto: SVT

Kiruna: Sten Nylén (S) blir sjukvårdspartist

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Sten Nylén hoppar av sitt parti för att bli medlem i sjukvårdspartiet i stället.

– Han vill hoppa på tåget. Det har han sagt till mig, säger gruppledare Dick Vånsjö (SJVP).

Sten Nylén sitter i dag i fullmäktige för socialdemokraterna och är också ordförande i kommunala Kirunabostäder.

Uppdraget i bolaget ser dock ut att försvinna eftersom det blir ett maktskifte och ett borgerligt kommunalråd, Gunnar Selberg (C).

Kommunpolitiken i Kiruna

Politisk vilde

Men Sten Nylén har på onsdagen gett sjukvårdspartiets gruppledare i fullmäktige, Dick Vånsjö, beskedet att han vill bli medlem i det partiet.

Och då kan han eventuellt behålla uppdraget i KBAB eftersom sjukvårdspartiet ingår i den nya konstellation som ska styra Kiruna.

– Det är absolut sant att han vill bli medlem i vårt parti. Han har sagt det till mig i dag. Sten Nylén vill hoppa på tåget och vi tycker att det är fantastiskt att han tänker göra det. Vi ska prata mer om det här på torsdagen, säger Dick Vånsjö.

Sjukvårdspartiet gick fram till 8,73 procent i kommunvalet och får fyra mandat, eller fem mandat, om man räknar med Sten Nyhlén.

Rent formellt blir Sten Nylén politisk vilde eftersom han redan är invald i fullmäktige av kirunaborna.

– Man han tar med sig sitt mandat till oss. Vi har i dag fyra mandat, men då får vi fem mandat, säger Dick Vånsjö.

Sjukvårdspolitiker – igen?

I regionvalet fick partiet hela 69,9 procent å frågan är om Sten Nyhlén kan göra come-back i hälso-sjukvårdspartiet efter att ha sidsteppats av socialdemokraterna.

– Vi har inte diskuterat det eller Kirunabostäder ännu, utan bara praktiska frågor som rör medlemsskapet i vårt parti. Det här ska gå rätt och riktigt till. Vi ska följa reglerna, Var han ska sitta vet vi inte i dag, säger Dick Vånsjö.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Sten Nyhlén för en kommentar, utan att nå honom.

Socialdemokraternas vice ordförande i Kiruna, Andreas Fors säger så här:

– Jag har hört rykten i dag om att Sten Nyhlén ska gå över till sjukvårdspartiet, men jag har inte fått några officiella uppgifter om det ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunpolitiken i Kiruna

Mer i ämnet