– Jag kan gå rakryggad genom stan, säger Sten Nylén som lämnar Socialdemokraterna i Kiruna för Sjukvårdspartiet.

”Jag kan gå rakryggad genom Kiruna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är sjukvårdsfrågan som får Sten Nylén att lämna Socialdemokraterna i Kiruna för Sjukvårdspartiet.

– S-ledningen i Kiruna har duckat i frågan, säger han.

Avhoppet blev känt samma dag som en inriktningsöverenskommelse blev klar vilket innebär att Sjukvårdspartiet med stor sannolikhet kommer att ingå i kommunledningen.

Enligt Sten Nylén har beslutet växt fram efter valet och eftervalsdiskussionerna som har varit inom Socialdemokraterna.

”Lyssnade inte”

–  Misslyckandet i valet var en konsekvens av att man inte har lyssnat på medborgarna och inte har förstått hur viktig sjukvårdsfrågan var. Och man har inte ändrat inställning efter valet heller, säger han.

Sten Nylén kan om han vill behålla sin plats i kommunfullmäktige som politisk vilde och stödja Sjukvårdspartiet i omröstningar. Han har avsagt sig alla andra uppdrag, utom ordförandeposten i Kirunabostäder.

”Kämpat för sjukvården”

Kan du förstå om någon tänker att allt det här handlar om att få behålla det uppdraget?

– Den saken bestämmer ju inte jag utan det är ju Sjukvårdspartiets medlemmar som bestämmare var de vill ha mig. Jag kan gå rakryggad genom stan. Jag har kämpat för sjukvården i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.