Gymnasieeleven Svjan-Tristan Köppe byggde en 9,5 meter lång drake Foto: SVT

Han byggde monsterdrake från Game of thrones

Uppdaterad
Publicerad

Han struntar i modern teknik och ägnar istället sin tid åt konst och hantverk. Möt gymnasieeleven från Älvsbyn som helt på egen hand byggt något stort.

Det som slår oss när vi kommer hem till Svjan-Tristan Köppe är att det inte finns någon dator i hans rum. Däremot ser vi en symaskin på skrivbordet.

– Jag har böckerna för att få inspiration och jag har en livlig fantasi, säger Svjan-Tristan Köppe med ett leende.

Jättebygget

Dator har han inte tid med och fattas bara annat. Ska man få ihop en nio och en halvmeter lång drake, då kan man inte spilla tid på modern teknik. Draken är en kopia hämtad från den populära tv-serien Game of Thrones och tog fyra månader att bygga.

– Jag valde draken för att många gillar den serien och att man skulle känna igen den. Det var lite av ett strategiskt val. Den mesta av tiden hade jag draken på mitt rum. Det har varit ganska mycket och ibland var jag tvungen att ta vilodagar för att inte bli less.

Cosplay och drömjobbet

Svjan-Tristan Köppe bor i Älvsbyn och går estetiska programmet i Luleå. Förutom drakbygget är han också mycket intresserad av cosplay som har rötter i den japanska mangakulturen och i science fiction.

I cosplay gör man dräkter och i dräkterna gestaltar man sedan fiktiva karaktärer så nära originalet som möjligt. När det gäller draken är det tänkt att den ska ställas ut i Älvsbyn och att den sedan kan visas upp på så många platser som möjligt.

– Drömjobbet är att jobba på företag som gör de här figurerna till olika filmer som The Hobbit och Sagan om ringen. Och sedan kunna säga att de där sakerna har jag varit med om att bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.