Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren Arne Müller som menar att den ökade guldbrytningen snarare är ett problem för den gröna omställningen: ”Jag ser definitivt risker med det ökade metallbehovet.” Foto: Randi Gitz, SVT/Victor Lundberg, TT

Gruvförfattarens förslag för svensk framtid: Äg inte egen bil – dela

Publicerad

Bygga städer så att det behövs färre bilar och dela bil istället för att äga – det är ett par exempel på hur vi skulle kunna hushålla med jordens resurser, enligt författaren och journalisten Arne Müller, som bland annat har skrivit boken “Elbilen & jakten på metallerna”.

– Det jag ser i dag är ett ganska ensidigt fokus på byte av energikälla. Att gå från fossil energi till biobränsle och elenergi, säger Arne Müller, författare och journalist. 

Han tycker att man glömmer att titta på möjligheten att hushålla med energi och naturresurser.

– Jag menar att om man ser på helheten och ekvationen så kommer det vara fullständigt nödvändigt. 

Förslag: Dela bil

Arne Müller pratar om en rad möjliga  åtgärder. Till exempel att bygga städer så att det behövs färre bilar eller till och med inte äga egen utan dela bil.

– I Sverige har vi en bil på varannan invånare. Det borde gå att göra insatser för att minska behovet så att man fortfarande kan förflytta sig, men på ett annat sätt. 

Metall inte en oändlig resurs 

Han menar att metallerna inte kommer att räcka särskilt långt. 

– Om man ska elektrifiera hela världens fordonsflotta så kommer det behövas enorma mängder metaller. Det kanske är fysiskt möjligt att klara försörjningen de närmaste årtiondena, men då kommer miljökonsekvenserna redan på kort sikt att bli jättestora. Och ser man lite längre fram så kommer det vara svårt att få fram tillräckligt mycket metaller.

I klippet berättar Arne Müller vilken metall som det produceras mer och mer av, men som snarare är ett problem för omställningen.

  • Smutsiga miljarder –Den svenska gruvboomens baksida 
  • Öreälven -Den raka vägen är inte alltid den bästa 
  • Norrlandsparadoxen 
  • Stockholm städerna och resten 
  • Elbilen & jakten på metallerna 
  • KliMat -på jakt efter den hållbara maten 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet