“Han har flytt från någonting”

Publicerad

Inspelningen av tv-serien Jägarna lider mot sitt slut. Och även om det mesta är hemligt så kommer en känna igen sig – det lovar huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård.

Den svenska thrillerfilmen Jägarna gjorde entre i biosalongerna år 1996 och fick stor uppmärksamhet. Sedan tog det femton år innan uppföljaren kom ut – och i veckan avslutas inspelningen till den tredje uppföljaren, men den här gången som tv-serie.

”Han har flytt från någonting”

Och precis som i filmerna är det Rolf Lassgård som spelar polisen Erik Bäckström. SVT Nyheter åkte upp till Vidsel i Norrbotten, där serien spelas in, för att träffa huvudrollsinnehavaren.

– Om Erik Bäckström första gången flyttade hem uppåt Norrland för att komma hem till rötterna och anda gången mycket motvilligt åkte upp hit så har han den här gången mer eller mindre flytt sig undan offentlighetens ljus. Han har flytt från någonting, men jag tänker inte avslöja vad.

Tv-serien Jägarna spelas in i Vidsel och Rolf Lassgård spelar huvudrollen.

Det har passerat 21 år sedan första filmen – har det passerat 21 år för Erik också?

– Tycker inte du att det syns?, skrattar Lassgård. Men det har det verkligen gjort, och det är det som är så roligt. Det är en annan Erik i dag, även om det är samma tro på rättvisan och samma envisa man som inte viker för någonting. Men det är på ett annat sätt nu, det är en åldrad man som funderar över hur livet ska se ut framöver.

”Allt är sig likt här uppe”

Den sista och elfte inspelningsveckan har snart nått sitt slut. Och för Rolf Lassgård har det varit ett nöje att vara tillbaka i trakterna där den första filmen spelades in.

– Allt är sig likt om vi pratar om hur Jägarna-filmerna kan förmedla hur människor är här uppe. Det är samma otroligt vänliga och hjälpsamma människor. Det har varit jäkligt skoj att vara tillbaka, säger Lassgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer