Förskolebarn lär sig om närproducerat: ”Matfrågan allt hetare”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor satsning på att ge elever och förskolebarn bättre kunskap om hållbar mat och folkhälsa i länet. Det är Norrbottens livsmedelsstrategi ”Nära Mat” som står bakom satsningen och redan nu utmärker man sig nationellt.

– Vi sticker ut och det är många från övriga Sverige som intresserar sig för hur vi jobbar med det här, säger Gunnar Jonsson som är professor och skolpedagog vid länsstyrelsen.

Mer lokal mat på tallrikarna

Länstyrelsen jobbar för fullt med att se till att det blir mer norrbottnisk mat på tallrikarna enligt den nya livsmedelsstrategin ”Nära Mat”.

Enligt Nära Mat-konceptet finns förutsättningarna genom att ju mer mat som produceras och konsumeras av det som kommer från Norrbotten desto mer självförsörjande kan länet bli. Målet är en mer hållbar samhällsutveckling och värld för norrbottningarna och omvärlden. Och ett led i detta är att få med de unga i länet på den här omvandlingen.

– Under ett års tid har jag rest runt i Norrbotten och träffat 1000 förskolebarn, elever och pedagoger och intresset för att lära sig mer om hållbar mat är mycket stort, säger Gunnar Jonsson.

Högt näringsvärde i norrbottniska grödor

För många lokalproducenter vittnar om att tack vare sommarens långa ljusa nätter här uppe så går det i motsats till vad man tidigare trott att odla det mesta i Norrbotten.

Samtidigt som det visat sig att näringsvärdet är högt i just norrbottniska grödor. Dessutom var länet självförsörjande på mat till 50 procent för 20 år sen. Men i dag är förmågan nere på 20-25 procent eftersom vi tillverkar för lite. Därför hoppas man nu att de yngre generationerna i Norrbotten kan hjälpa till att vända trenden.

– Min uppgift handlar mycket om att ge konkreta verktyg för hur man ska få in det här i undervisningen. Det kan handla om titta på vad som sägs om det här i sociala medier och sen ha etiska diskussioner med källkritik kring det man ser, säger Gunnar Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.